Nieuws
& Blog

Hoe werk je aan je persoonlijke groei en ontwikkeling?

Zelfontplooiing, persoonlijke groei of persoonlijke ontwikkeling; jezelf ontwikkelen is erg belangrijk voor je privéleven en op de werkvloer. Hoe leer je jouw kwaliteiten nog beter benutten en hoe werk je aan je valkuilen?

Bij Teamflex vinden wij persoonlijke groei erg belangrijk. Zo investeren wij in jouw opleidingen zodat jij kan doorgroeien in het werk dat je leuk vindt. Daarnaast spreken wij elkaar vaak tijdens tussentijdse evaluaties waarbij jouw doelen en wensen worden meegenomen in het gesprek. 

Wat is persoonlijke groei en ontwikkeling?
Persoonlijke ontwikkeling en groei is het proces je vaardigheden en kwaliteiten te beoordelen, vervolgens je doelen te overwegen, op te stellen en te realiseren. Dit alles om uiteindelijk je potentieel optimaal te benutten. Kortom: het proces om het maximale uit jezelf te halen. Naast persoonlijke ontwikkeling in je carrière, is deze ontwikkeling ook belangrijk in je privéleven. Groeien als persoon is in elk aspect van je leven waardevol.

Zelfanalyse
De eerste stap is helder krijgen waar je nu staat. Doe dit doormiddel van een zelfanalyse. Hiermee krijg je inzicht je kernkwaliteiten, competenties en drijfveren Daarnaast maakt het ook duidelijk waar je minder sterke punten liggen en waar mogelijkheden liggen.
Om een duidelijk beeld te krijgen van jezelf is het van belang om antwoord te krijgen op onderstaande vragen.

 • Wie ben ik?
 • Waar krijg ik energie van?
 • Hoe maak ik keuzes en beslissingen?
 • Wat zijn mijn kwaliteiten, vaardigheden en competenties?
 • Wat zijn mijn sterke punten?
 • Wat zijn mijn mindere punten?
 • Welke resultaten heb ik geboekt?
 • Wat denken anderen over mij?
 • Wat zijn mijn ambities?
 • Waar liggen mijn interesses?
 • Wat wil ik van een werkgever?
 • Wat zoek ik in een baan?
 • Wat wil ik?

Bij een zelfanalyse ga je op zoek naar antwoorden op deze vragen. Je kunt dit achterhalen door naar het verleden te kijken. Daarbij kun je ook online testen doen. Verder kun je in gesprek gaan met een expert, bijvoorbeeld een loopbaancoach. Tevens is feedback van anderen ook heel waardevol. Wat denken anderen over mij? Dit geeft nieuwe inzichten. Zie dit als een leermoment en een verrijking van jezelf.

Weet je wat je wilt?
Alle belemmeringen uit je systeem? Bedenk dan eens: wat vind je het allerleukst om te doen? Waar zou je de hele dag aan besteden als geld geen rol speelt? Een reisboek schrijven? Sporten? Winkelen? Schrijf alles op wat je kunt verzinnen. Omdat geld in de echte wereld wél een rol speelt, bedenk je vervolgens mogelijke banen die raakvlakken hebben met jouw hobby’s, interesses en andere dingen die je graag doet.

Tot slot: wat vind jij belangrijk aan je werkomgeving? Wil je bij een groot bedrijf ervaring op doen of begin je liever klein? Werk je het liefst achter je bureau of ga je er graag op uit?

De laatste stap is om deze drie lijstjes te vertalen naar een duidelijke carrièrewens (of meerdere). Vergelijk daarvoor je drie lijstjes en probeer er een rode draad in te vinden: wat komt vaker terug? Wat heb jij al in je? Waarin wil je je ontwikkelen? Vanuit daar kan je gericht op zoek gaan naar functies en organisaties die daarbij aansluiten.

Formuleer je doel SMART
Doelen zijn vaak vaag en vrijblijvend, en hierdoor lastig te behalen. Maar formuleer je een doel SMART, dan heb je veel meer richting en wordt het concreet en haalbaar. Je weet dan namelijk precies hoe jij je doel kunt bereiken.

SMART staat voor specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijd. Als we het voorbeeld aanhouden, ziet het doel er als volgt SMART uit: De komende zes weken toon ik – als de situatie erom vraagt – meer geduld door eerst bij minimaal de helft van mijn ongeduldige momenten tot tien te tellen voordat ik reageer of een beslissing neem.

 • Specifiek: Hoe specifieker je je doelt bepaalt, hoe makkelijker je deze kunt behalen. Wees dus zo duidelijk en concreet mogelijk: wat wil je precies veranderen of waar wil je aan werken qua persoonlijke ontwikkeling?
 • Meetbaar: Maak je doel meetbaar. Zo kun je goed bepalen of je op de juiste weg bent en of je je doel ook daadwerkelijk hebt bereikt.
 • Acceptabel: Het doel moet acceptabel en belangrijk voor je zijn. Is dit echt wat je wilt veranderen aan jezelf? Ook moet het acceptabel zijn voor je omgeving. Denk aan je werk. Is je manager bijvoorbeeld ook oké met het doel dat je voor jezelf hebt gesteld?
 • Realistisch: Houd je doel realistisch. Als je van jezelf daadkrachtig bent, is het niet reëel om te verwachten dat je door persoonlijke ontwikkeling ineens verandert in een mega-geduldig persoon. En dat hoeft ook helemaal niet. Je wilt jouw kwaliteit juist behouden, alleen wil je voorkomen dat je in je valkuil trapt. Je hoeft dus niet als doel te hebben dat je echt áltijd geduld hebt. Maar focus je bijvoorbeeld op die keren dat de situatie erom vraagt. Een situatie waarbij je bijvoorbeeld moet samenwerken met een nieuwe collega die wat minder snel nieuwe taken oppakt.
 • Tijdsgebonden: Wanneer wil je het doel behalen? Hang voor jezelf een deadline aan je doel met eventuele tussentijdse deadlines. Dit zijn de momenten waar je naartoe kunt werken. 

Werk aan je psychische gezondheid
Gelukkig zijn wij al een stuk opener als het gaat om gestrest zijn of een burn-out te hebben. De moderne maatschappij vraagt veel van je. Zeker als je gevoelig van aard bent. En om psychisch gezond te blijven moet je dus bewust actie ondernemen.

Ben jij nog niet klaar met jezelf ontwikkelen en wil jij nog meer weten over persoonlijke ontwikkeling, persoonlijke groei en zelfontplooiing? Neem dan contact op met de dichtstbijzijnde vestiging voor een gesprek.

"Jezelf ontwikkelen is erg belangrijk voor je privé leven en op de werkvloer"

Lees hieronder meer nieuws en blogs

Vacatures per email

Geef je email adres op en ontvang automatisch nieuwe zoekresultaten in je inbox.