Nieuws
& Blog

Vanwege de huidige situatie kunnen jullie momenteel niet op de vestigingen van Teamflex Uitzendbureau een kennismakingsgesprek plannen. Dit lossen wij op door online met jullie in gesprek te gaan! Maar we kunnen ons goed voorstellen dat dit voor jou als kandidaat extra spannend is, zeker als het je eerste videosollicitatie is. Daarom zetten wij onze tips voor je op een rijtje, zodat jij goed voorbereid bent op jouw sollicitatie!

Voorkom technische problemen
Zorg ervoor dat je alles op tijd klaar hebt staan. Klap dus niet pas vlak voor het gesprek je laptop open. Voorkom technische problemen door eerst even te testen of alles werkt. Doet de camera het en is je wifi snel genoeg? Op deze manier voorkom je extra zenuwen vlak voor of tijdens je gesprek.

Kies voor een goede locatie
Naast je apparatuur, is het belangrijk dat je locatie er goed uitziet. Zorg voor een rustige omgeving en ga ergens zitten met een neutrale achtergrond. Veel rommel of foto’s aan de muur leidt behoorlijk af. Let op dat niemand door het beeld heen loopt. Zet bijvoorbeeld de deurbel even uit en licht iedereen die in de buurt is in. Zo voorkom je dat je huisgenoten door het beeld lopen. Dat wil je niet, want in het gesprek moet de focus op jou liggen. Pak een goede hoek en controleer of het licht goed is. Wanneer je bijvoorbeeld voor een raam gaat zitten, is de kans zeer groot dat jij slechts zichtbaar bent als donker silhouet. Check je locatie vooral niet tijdens het gesprek, dat komt nogal onvoorbereid over.

Denk aan je presentatie
Een online gesprek is vaak veel statischer dan een face to face sollicitatiegesprek. Oefen het gesprek daarom vooraf om dit te testen. Het is belangrijk om je houding in de gaten te houden. Let erop dat deze recht is. Maak daarnaast tijdens het videobellen regelmatig oogcontact met je gesprekspartner. Dit doe je door recht in de camera te kijken en niet naar het beeldscherm. Het geeft een goede indruk en laat zien dat je aandacht volledig bij het gesprek is. Door het online gesprek vooraf te oefenen weet je ook meteen of je goed in beeld bent en de juiste afstand hebt tot het scherm.

Je online presentatie is net zo belangrijk. Zorg daarnaast voor een professionele profielfoto en een professionele gebruikersnaam. Mocht dit zichtbaar zijn voor je gesprekspartner.

Wees voorbereid op verrassingen
Lekker je joggingbroek aanlaten tijdens een online sollicitatie is heel verleidelijk, maar echt geen goed idee! Wat als je tijdens je sollicitatiegesprek plotseling op moet staan om bijvoorbeeld iets te pakken? Leuke ijsbreker, maar waarschijnlijk maak je zo toch geen goede indruk op je toekomstige werkgever. Zorg er dus voor dat je je kleedt zoals je je voor een ‘normaal’ sollicitatiegesprek ook zou kleden. Neem een online sollicitatiegesprek net zo serieus; die motivatie straal jij bewust of onbewust ook uit.

Praat niet te snel
Door de zenuwen praat je in een razend tempo. Herkenbaar? In real life is dit nog redelijk te verstaan, maar tijdens een video call niet meer. Zorg er daarom voor dat je langzaam praat en goed articuleert.

Rond het gesprek goed af
Net zoals bij een ‘gewoon’ sollicitatiegesprek rond je het gesprek meestal af met een korte samenvatting van de belangrijkste punten die jullie besproken hebben. Bedankt ook zeker je gesprekspartner even voor zijn of haar tijd, en vraag wat de eventuele vervolgstappen zijn. Verlaat het gesprek en je bent klaar!

Wil jij een kennismakingsgesprek inplannen bij een van onze intercedenten van Teamflex? Klik dan hier!

"Bereid je voor op een online sollicitatiegesprek door de techniek, locatie en je presentatie te testen"

Lees hieronder de routes van andere kandidaten

Vacatures per email

Geef je email adres op en ontvang automatisch nieuwe zoekresultaten in je inbox.