Gefeliciteerd! Je bent uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek! Je wilt natuurlijk dat jouw sollicitatiegesprek goed verloopt. Hoe pak je dat aan? Met deze tips helpen wij je op weg!
Soorten sollicitatiegesprekken
Voordat we beginnen met onze tips, nog even dit: er zijn verschillende soorten gesprekken. En hoe je je moet voorbereiden, hangt af van het type sollicitatiegesprek dat je voert.
Eerste sollicitatiegesprek
Onze tips kun je het beste toepassen bij jou eerste gesprek, ook wel kennismakingsgesprek of intakegesprek genoemd. Een eerste sollicitatiegesprek gaat vooral om jouw persoonlijkheid, je achtergrond en de indruk die je maakt. Met dit gesprek krijgt de werkgever een eerste indruk van jou.
Tweede sollicitatiegesprek
Zoek je meer informatie over een tweede sollicitatiegesprek? Gefeliciteerd, je bent dus door naar de volgende ronde! Nu wordt het tijd om je inhoudelijk goed voor te bereiden. Tijdens een tweede gesprek ga je dieper in op de functie en jouw werkzaamheden. Dat kan met dezelfde persoon zijn, maar ook met een ander. Iemand die inhoudelijk meer van de functie weet. Misschien wel een directe collega of een manager. Het kan dus zijn dat je vragen krijgt die je tijdens je eerste sollicitatiegesprek hebt beantwoord.
10 tips om jouw sollicitatie tot een succes te brengen
1. Doe je huiswerk
Het ligt misschien voor de hand, maar bereid je goed voor op het gesprek. Werkgevers merken het meteen als jij je ingelezen hebt in de baan en het bedrijf. En dat je hebt nagedacht over hoe jij binnen hun plaatje past. Door je goed voor te bereiden, geef jij het signaal dat je deze baan echt wilt, niet zomaar een baan.
2. Bereid je succesverhaal voor
Ook een vraag die vaak voorkomt. En als die vraag niet gesteld wordt, zoek dan tijdens het gesprek naar een ingang om jouw succesverhaal in het gesprek te gooien. Niets werkt beter dan een concreet, waargebeurd verhaal waaruit blijkt hoe onmisbaar jij bent op de werkvloer. Dat mag ook best een situatie zijn die zich niet op je werk afspeelde. Als het maar een echt verhaal is.
3. Lichaamstaal it is!
Je kunt nog zo'n goede babbel hebben, als jouw lichaamstaal iets anders uitstraalt, dan kan dat negatief uitpakken voor je. Belangrijk: maak oogcontact, zit rechtop, friemel niet aan je pen of blaadje, blijf aandachtig (afdwalen kan ervoor zorgen dat je de kern van een verhaal of vraag mist) en... lach! Dan komt het helemaal goed.
4. Kom op tijd
Op tijd komen is een absolute vereiste. Je laat hiermee zien dat je verantwoordelijk bent, het gesprek serieus neemt en iemand anders zijn tijd respecteert. Zorg dat je 15 minuten voor het gesprek klaar zit bij de receptie van het bedrijf. Ben je veel eerder bij het bedrijf, loop dan nog een rondje of wacht even in je auto. Anders krijgt jouw gesprekspartner wellicht het gevoel dat hij zijn schema moet omgooien om jou niet te lang te laten wachten. Belangrijk: ben je op tijd, ga dan niet op je telefoon zitten appen. Knoop liever een gesprekje aan met de receptioniste of lees het bedrijfsblad dat op tafel ligt. Een goede indruk begint al bij de entree.
5. Een verzorgd uiterlijk
Ook al moet je er eerder voor opstaan: neem een douche 's ochtends. Zorg dat je haar schoon en gekamd is en je nagels verzorgd. Deodorant, lippenstift, gel, een kam of een pepermuntje meenemen is daarnaast ook een goed idee. Dan kan je je voor het gesprek nog even opfrissen. Doe dit overigens niet bij de receptie, maar trek je even terug in de toiletruimte.
6. Kleed je passend
Dit is een lastige, want welke kledingstijl past bij het bedrijf waar je solliciteert? Kijk eens op de website of je daar achter kunt komen. Houd in je achterhoofd: liever iets te netjes dan te informeel. Dit geldt altijd: voorkom vlekken of gaten in je kleding. Zorg ook voor passende kleding, zodat je niet voor verrassingen komt te staan (stel je voor dat je uit je broek scheurt of dat je knoop van je overhemd springt).
7. Denk na voordat je iets zegt
Het geeft niet als je extravert bent, maar sla er niet in door. Zo zijn complimenten prima, maar laat een 'Hee schoonheid' achterwege bij de receptie. Dat geldt ook bij de kennismaking met jouw gesprekspartner(s). Geef een hand en stel je netjes voor. Kijk je gesprekspartner daarbij aan. Dat je tijdens het gesprek spontaan bent is goed, maar kijk uit dat je er niet van alles 'uitflapt' tijdens een gesprek. Zeker geen scheldwoorden, dat stellen de meeste mensen niet op prijs.
8. Wees positief
Als jij twijfelt over jouw kennis en vaardigheden, dan voelt jouw gesprekspartner dat. Focus dus op wat je kunt en niet op wat je niet kunt. Ga het gesprek in met een mix van zelfverzekerdheid, een tikje bescheidenheid en enthousiasme.
Wees niet negatief over een vorige werkgever of leidinggevende. Je wilt toch niet dat jouw gesprekspartner jou ziet als een haatdragend persoon?
9. Zorg dat je jouw CV kunt dromen
Waarschijnlijk vraagt je potentiële werkgever naar je werkervaring. Hij baseert zich daarbij deels op je cv en je profiel op LinkedIn. Zorg dus dat je die zelf ook kent. Neem ‘m een paar keer door en bedenk ook wat de voor de hand liggende vragen zijn; zit er een ‘gat’ in je cv, heb je opmerkelijke stappen gemaakt, heb je ergens heel kort of juist heel lang gewerkt? Staan er opvallende werkgevers of misschien wel concurrenten op jouw cv?
10. Zorg dat je eruit springt
De laatste en allerbelangrijkste tip. Zorg dat je eruit springt. Opvalt. De winnende kandidaat is de kandidaat die iets had wat al die andere kandidaten niet hadden. Zoiets bijzonders kost vaak een hoop werk, maar zorgt er wel voor dat je laat zien dat je de kans die je krijgt serieus neemt. Het zou mooi zijn als je iets kunt laten zien. Geef jezelf een opdracht vanuit het perspectief van de organisatie waar je wilt werken. Wat zou binnen die organisatie en binnen de functie waarop je solliciteert een uitdagende opdracht kunnen zijn? Bedenk die niet alleen, maar doe ‘m ook en neem ‘m mee. Laat zien dat je eigenlijk al bent begonnen omdat je niet kunt wachten om aan de slag te gaan. Kom met nieuwe, frisse ideeën. Want jij als buitenstaander hebt één groot voordeel ten opzichte van de mensen waar je een gesprek mee hebt: jij werkt er (nog) niet. Jij hebt de frisse blik. Jij ziet de dingen die zich bij hen al lang in hun blinde vlek bevinden. Doe daar je voordeel mee.
Met deze 10 tips moet jou sollicitatiegesprek een succes worden!